top of page
—Pngtree—line-art-with-green-color-and-abstract-shapes-type-9_6306022.png
Caută

Despre alegeri. Cum facem alegeri in viata noastra?

Actualizată în: 12 nov. 2022

Tot mereu in viata suntem supusi alegerilor. Deseori ne trezim in fata anumitor decizii care vrem sau nu, noi trebuie sa le luam, constient sau inconstient.
De cate ori ai facut o alegere si apoi te-ai gandit " hmm poate era mai bine sa aleg diferit..." sau "oare daca faceam o alta alegere in momentul x poate aveam o viata mai implinita..." ?

Dar te-ai intrebat vreodata pe ce se bazeaza alegerile care le facem? Cum facem noi anumite alegeri? Cum alegem un lucru si nu altul?

Deciziile noastre le luam in functie de conditionarile si limitarile care le-am dobandit de la familie si mediul in care am crescut.

Exemplu: daca un copil a venit intr-o familie bogata material, el v-a stii indiferent de circumstante ca v-a fi mereu bogat,practic el alege mereu bogatia. Dar daca un copil a venit intr-o familie cu multe limitari in legatura cu starea materiala, ii v-a lua ceva mai mult efort ca alegerile lui sa il duca la bogatie. La fel este si cu partenerii, cand un copil vine dintr-un cuplu de parinti care nu stiau sa comunice, sa isi arate afectiunea, sa aibe respect pentru fiecare cat si pentru ei insisi, atunci copilul care devine adult v-a avea dificultati in a-si alege partenerul potrivit.


Cand ai frici, cand ai stima de sine scazuta, cand ai traume, cand preiei tot felul de lucruri distructive din mediul in care ai trait, atunci si alegerile vor fi bazate pe acelasi tipar si acestea vor fi pe masura.


Este foarte important sa ne constientizam limitarile si ceea ce am preluat din mediul nostru, pentru a putea face alegeri constructive. Si pentru a putea face alegeri in primul rand. Pentru ca foarte multor oameni le este si frica sa ia decizii doar pentru ca nu se simt capabili pentru asta. Multor oameni le este frica sa nu faca greseli, sa ia decizii gresite si atunci mai bine nu aleg nimic si stau in aceeasi pozitie ani intregi. Treaba cu "gresitul" defapt nu este asa rea, pentru ca gresind poti sa inveti, si asa iti dai seama de ceea ce vrei si ceea ce nu vrei cu adevarat. Poate ca mai rau este atunci cand faci aceeasi "greseala" de nenumarate ori, iar asta nu se mai poate numi greseala ci din nou se numeste alegere, o alegere distructiva din care nu vrei sa inveti si te tine captiv in suferinta ta.

Alegerile defapt nu sunt nici bune, nici rele, ele sunt doar alegeri care pot corespunde sau nu cu dorintele tale.

Daca dorinta ta este sa ai o relatie implinitoare, cu un om care poti comunica si sunteti compatibili, ei bine in primul rand este indicat sa vindeci traumele si sa observi limitarile care nu te lasa sa alegi persoana potrivita cu care poti sa ai o astfel de relatie. Sau daca dorinta ta este sa fii sanatos, din nou trebuie sa gasesti in tine paternurile si traumele care nu te lasa sa fii sanatos,nu te lasa sa alegi sanatatea (pentru ca da si sanatatea este o alegere constienta sau inconstienta, multi oameni aleg sa fie bolnavi inconstient pentru ca undeva inauntrul lor simt ca au mai multa atentie si sunt mai mult ingrijiti), si tot asa cu fiecare palier din viata ta...

Asadar, cand ne uitam in interiorul nostru si vedem ce continem, ce am preluat din familie si din societate,putem sa facem curat si sa aliniem dorintele noatre cu alegerile noastre. Un exercitiu foarte simplu care poti sa il faci este sa indentifici si sa scrii pe o foaie toate fricile si limitarile tale si vezi daca acestea corespund cu dorintele tale sau iti pun piedica. Cand eu imi doresc sa am un anume job sau un partener cu care sa ma inteleg sau sa am echilibru in viata, sa ma simt fericit, dar ajung la o anumita varsta si observ ca nu sunt in punctul in care mi-am dorit, sau lucrurile care mi le doresc vin foarte greu si cu foarte mult efort. Ei bine, atunci inseamna ca este timpul pentru curatenie in interior, ca mai apoi interiorul sa se alinieze cu dorintele tale si dorintele tale sa prinda viata in exteriorul tau.

Iti voi da un exemplu si mai concret, in momentul in care eu nu am suficienta incredere in mine, si nu ma simt suficient de buna, atunci voi ezita sa fac alegerile potrivite pentru a-mi aduce joburile si veniturile pe care mi le doresc. Inseamna ca eu trebuie sa lucrez la increderea in mine si sa incep sa interactionez cu cat mai multi oameni,sa ma expun cat mai mult si sa invat,sa invat sa ma autodepasesc,si in primul rand sa invat ca fiecare om e perfect in felul lui si ca noi toti suntem diferiti. Si daca tu iti doresti un anume job atunci invata despre jobul acela cat de mult poti tu ca sa devii varianta ta cea mai buna si astfel in practica vei incepe sa ai tot mai multa incredere in tine si in forele tale proprii. Inca un lucru foarte bun pe care poti sa il faci este sa ceri ajutor, sustinere de la oamenii apropiati tie, vorbeste cu ei si spunele ca ai nevoie de validare, de o vorba buna, ajutor moral, sau orice ajutor simti tu nevoia, ca astfel procesul sa fie chiar mai usor.


Tu ti-ai indentificat limitarile,constrangerile, traumele, fricile? Dar dorintele, care sunt dorintele sufletului tau? Ai facut alegeri constiente pentru a le indeplini? ✨

—Pngtree—collection of natural leaves line_5341148_edited.png