top of page
—Pngtree—line-art-with-green-color-and-abstract-shapes-type-9_6306022.png
Caută

Frica de a face greseli si cat de mult sa gresim?

Actualizată în: 12 nov. 2022

Incepand de la relatii, job, viata in general si pana la lucruri foarte minore, noi oamenii facem greseli constant. Insa de ce majoriatea avem frica de a gresi?




De ce ne este frica sa gresim? De exemplu la job, daca esti un om constiincios si iti doresti sa faci totul ca la carte, atunci greseala este ultimul lucru pe care ti-l doresti. Deasemea cand esti un om perfectionist, vrei ca totul sa fie perfect fara nici o greseala. Ei bine lucrul acesta este aproape imposibil. Frica de greseala survine automat cand te gandesti ca nu vei mai fi vazut la fel, ca vei fi respins,ca vei fi judecat, pedepsit sau ca in cazul jobului ca iti vei pierde acel job. Mai pe scurt noi asociem direct greseala cu esecul.


A gresi insa nu inseamna esec!

In momentul cand ne dam seama ca greselile ne dau oportunitatea sa crestem si in momentul cand realizam ca viata este perfecta in imperfectiunea ei, atunci ne dam voie si ne permitem sa facem greselile necesare.

Acuma se pune problema: "oare cat de multe greseli pot sa fac?"


Pe langa faptul ca noi asociem greseala cu esecul, o mai asociem si cu un anumit grad de suferinta. Ai facut o greseala, automat ti-a adus si suferinta.

Cand ai ales partenerul "gresit", ai ajuns sa sfarsesti intr-o relatie toxica, sa zicem ca ai curajul sa iesi din acea relatie, dar nu ai invatat nimic si din nou alegi un partener poate chiar mai "gresit" si mai toxic decat primul. Insa partenerii acestia pe care ii numim noi "gresiti" vin sa ne invete ceva. Ca orice greseala de altfel. Poate ca te invata stima de sine, cum sa te apreciezi mai mult, sau poate iubirea de sine, sau vine sa iti arate ca in interiorul tau e haos. Daca tu ai invatat lucrurile acestea inca de la inceput atunci nu v-a mai fi nevoie sa alegi gresit.

Mai este si situatia in care un om merge prin viata si face greseli dupa greseli, el sta si sufera, vede ca alegerile lui sunt gresite si ca ii aduc nefericire, insa continua sa faca aceleasi greseli, acest lucru este datorita faptului ca el nu vrea sa se "trezeasca" si atunci el inconstient alege aceeasi situatie. El nu v-a zice "uite eu am ales gresit pentru mine acuma, insa am invatat asta si asta, iar pe viitor voi face o alegere diferita, voi face o alegere mai corecta pentru bunastarea mea".


Greselile sunt umane.

Daca ne este frica sa gresim atunci nu mai crestem, dar foarte important este sa invatam din greselile noastre si chiar ale altora (daca avem puterea si mintea suficient de deschisa).

Cand faci o greseala intreaba-te : "Ce am eu de invatat din asta?" Ideea de "corect" sau "gresit" vine de la faptul ca acel lucru "corect" ne aduce o stare de bine si o stare de implinire, iar acel lucru "gresit" ne aduce o stare de suferinta. Insa, pentru fiecare om in parte aceste termene sunt diferite, pentru ca ce este corect pentru mine poate fi gresit pentru tine si invers. Asta inseamna ca inainte sa faci alegereri este bine sa te cunosti suficient.


Eu am avut mult timp frica de a face greseli, dar in acelasi timp le-am facut inevitabil, fie ca am vrut fie ca nu. Insa fiecare greseala mi-a adus o noua perspectiva si o noua invatatura, m-a facut sa fiu capabila sa zic "asa da" si "asa nu", m-a facut sa imi dau seama ce vreau si sa fiu mai ferma.

Greselile intr-un anumit parametru sunt chiar foarte benefice, incepand de la cele mici, pana la cele mari. Da-ti voie tie sa gresesti si sa inveti ♥️.

—Pngtree—collection of natural leaves line_5341148_edited.png